Репертоар Svidetelite60

Дата на публикуване: 06.02.2023 г. 06:52:21 ч.

Свидетелите

23.04.2014    19:00 ч.    Камерна зала

Свидетелите” е най-новото предизвикателство пред екипа на Драматичен театър “Йордан Йовков”. От началото на 2013 г. на добричката театрална сцена са изиграни близо 80 представления. Режисьор на първия за новия творчески сезон спектакъл е Пламен Панев. Утвърденият кино и театрален режисьор осъществява поредния си пети проект на театралната сцена в нашия град. Под неговото вещо ръководство са създадени спектаклите “Църква за вълци”, “12-те стола”, “Последното семейство” и “Оркестър Титаник” и блясъкът им не остава скрит… “Църква за вълци” е най-дълго играния спектакъл в Добрич – около 10 години подред. Иначе сред фаворитите за любимо мое представление е “12-те стола”, заяви режисьорът. Настоящата сценична творба се осъществява след покана от директора на Театрално-продуцентски център “Йордан Йовков” Иван Мандев. Новият спектакъл, който режисира Пламен Панев в Добрич е авторски. Пиесата е със специалното участие на актьора Николай Урумов. Участват още Валери Марков, Георги Калчев, Любов Николова, Пламен Маринов, Красимир Демирев, Валентин Андреев-Рафе, Мира Демирева, Соня Георгиева, Владимир Трендафилов.

Премиерата на “Свидетелите” ще се състои от 19 ч. на 16 септември в камерната зала на Драматичен театър “Йордан Йовков”.
Свидетелите” е сценичен вариант на книгата “Всичките мои лъжи” на Пламен Панев, номинирана за роман на 2013 година в националния конкурс, организиран от фондация „13 века България“. Не може да не ме радва фактът, че книгата ми бе сред шестте финалисти за националния приз. Това е голямо признание за мен, заяви Панев.

Докато първата книга на режисьора – “Автогеография” е писана в един труден период, който той определя като време без радост и импровизации, то “Всичките мои лъжи” е дълго обмислян проект и е продукт на един интересен факт от живота на Пламен Панев. Роден съм на 6 август, но майка ми ме е записала официално на 10 август – подробност, която разбрах впоследствие и ме накара да се замисля за тези няколко дни от живота ми – период, в който съм бил една лъжа за държавната администрация. Във “Всичките мои лъжи” разкривам какво се е случило в България точно в тези дни след раждането ми– затворник е избягал, паднал е самолет, фатално завършва една любовна авантюра в Ямбол и т. н. Ред ситуации мозаечно различни, но сякаш свързани с оживяването на едно дете, заявява авторът. Защото нали всеки човек вътрешно иска да е нещо различно, извънредно в сравнение с другите. С много хумор аз поднасям като връзка между различните събития именно лиричния герой и същевременно отричам тази възможност, обяснява творецът. Публиката ще има възможност да види на театралната сцена един синтез от “Всичките мои лъжи”. Получи се интересен текст – изненадващ, лиричен и комичен  – мозайка от емоции и факти, свързани в една история. Това една човеколюбива пиеса и същевременно много свободна комедия, поясни Панев. Историята показва как всички ние сме необходими, дори крадецът, както и всички неудачи, с които се сблъскваме, тъй като са част от пътя. Защото след есента и лютата зима идва пролет, обясни авторът.
Пламен Панев отчита като предимство при пресъздаването на литературната творба на сцена фактът, че е единствения театрал сред писателите. Може би затова в текста съм по-близо до театъра, допълва той.

Според твореца има вълна от нови романи в България. Явлението е следствие на натрупване на писателска мощ. Пишещите усилиха темпото, появиха се и нови имена, които заемат водещи позиции в престижни класации. Подемът се усеща и по пълните с нови заглавия рафтове в книжарниците. А през 90-те години книжарниците бяха празни. Тогава бе ниско като цяло и нивото на образованието, добави Пламен Панев. За съжаление именно хора, които е трябвало да четат и учат в този период, сега определят развитието на страната. Има и подготвени кадри, но те са учили в чужбина. Два основни компонента съдържа успешната формула за възраждането на България – културата и образованието, категоричен е авторът.

svidetelite-->
Back to Top ↑