Репертоар vrajalec

Дата на публикуване: 03.10.2023 г. 01:34:03 ч.

0

Вражалец

26.03.2015    19:00 ч.    Камерна зала

„В Р А Ж А Л Е Ц“
от Ст. Л. Костов
спектакъл на Костадин Бандутов

камерна зала на ДТ „Йордан Йовков“ – гр. Добрич
участват актьорите: Валери Марков, Красимир Демиров, Любов Николова, Георги Калчев, Радомир Андонов, Ема Георгиева, Пламен Маринов, Соня Георгиева,Валентин Андреев – Рафе, Владимир Трендафилов, Ралица Добрева и Атанас Марков
за информация и билети: Билетен център и на тел: 058/605 573 и 058/ 605 706
фейсбук: ТПЦ“Йордан Йовков“ – Добрич
Едно столетие и….нещо със Ст. Л. Костов
Да прекрачиш прага на едно столетие и на още едно, да се слееш с душевността на своя народ и да тръгнеш на път към бъдещето, е възможно само когато си поискал, могъл и направил художествено неповторимото.
Такава е творческата съдба на класика – комедиограф Ст. Л. Костов. Той е един от първомайсторите, оставили в ръцете на поколенията златен класически фонд, с който всеки съвременник оправдано се гордее. Белегът на безсмъртието за него е неспирния живот на комедиите му по нашите сцени. Какъв по-добър жребий от този ? Драматургичните му произведения са белязани с откривателски дар. За това те звучат съвременно и провокират нравствено-етичните позиции на нашите съвременници.
С постановката на комедията „Вражалец”, която се реализира на сцената на драматичен театър „Йордан Йовков“ Добрич, отново захранваме не само творческото въображение на творците, но и будната съвест на зрителите.
В нашата страна настъпиха много промени, дойдоха нови времена, нови хора, нови взаимоотношения. Всичко това се разви пред очите ни. Живеехме с надеждата, че всичко, което се прави, е за по-хубаво, в името на хората и за тяхно добро. Уви! Засега, а не се знае и до кога, оставаме само с надеждата.
Реализирана за първи път през 1933 г. на русенска сцена, пиесата „Вражалец” разкрива нрави и характери, които ние сега през 2014 г. с иронична усмивка, с любов и много музика показваме на нашия зрител. Сега, 81 години по-късно, отново, със нови изразни средства, искаме да покажем, че и през тези изминали години в нас и около нас нищо не се е променило, за съжаление. Желанието да забогатееш, та макар и не по правилата, да фалшифицираш пари – и преди сто години и сега хората са еднакви, както в алчността си, така и в простотията си. На нас и на зрителите ни остава само да се посмеем, дано да е от сърце.
Отново за мен е удоволствие да работя с артистите на Добричкия театър. С много талант и желание те пресъздават колоритните образи на Ст.Л.Костов.
С много смях, с много музика, се надяваме, че спектакъла ще достави не само удоволствие на зрителя, но и ще го накара да се замисли.
Стремежът ни беше да направим истински народен театър. Надявам се, че сме успели и този път, и спектакълът ще има дълъг сценичен живот и ще носи удоволствие на зрителите.
На добър час
Костадин Бандутов-->

Comments are closed.

Back to Top ↑